©  Foto:

Foreningen Rødding- æblets by i Salling

Foreningens største event er årets Æblefestival, som afholdes sidste weekend i uge 41. En festival, som tilbyder foredrag og ekspertbistand og som tiltrækker æbleentusiaster fra hele landet og udlandet.

Foreningen startede som et projekt i 2007, som bl.a. skulle skabe et samlingspunkt for borgerne med udgangspunkt i et værdifællesskab om frugtavl og bidrage lokalt som internationalt med øget viden om fremstilling, udplantning og udnyttelse af frugttræer.  Siden starten er der indsamlet stor viden om æbler, der er plantet flere tusinde æbletræer i hele området, der er oprettet et nationalt og internationalt æblefagligt netværk og der er indgået samarbejde med EU om bl.a. gen-bevarelse. Foreningen er organiseret med en bestyrelse med en repræsentant fra de grupper, som arbejder med Pometet.

Stor æblesamling

Pometet, Nørremarken 4A, 7860 Spøttrup, indeholder en stor æblesamling/genbank af gamle danske æblesorter og er oprettet i samarbejde med Pometet i København, og det passes udelukkende af frivillige, som arbejder med hele processen fra podning, plantning, vedligehold, høst og udnyttelse af frugten. Derudover råder foreningen over blomme, kastanje, pære og nøddesamlinger. Området er åbent for besøgende året rundt og har shelter, bålplads og et toilet, som man gerne må benytte. Hver mandag formiddag er der frivillige på stedet, som gerne vil fortælle og vise rundt.

Der afholdes kurser i bl.a. beskæring, podning og ciderworkshops og hvert efterår er der flere mostedage, hvor man kan komme med sine egne æbler og få mostet og pasteuriseret og der afholdes en ciderkonkurrence i efteråret med deltagere fra hele landet.

Der tilbydes undervisning til skolebørn i samarbejde med en biavler, og foreningen er repræsenteret på den årlige naturvidenskabsfestival i skive.

Foreningen råder desuden over udstyr til mostning, som flittigt bliver lejet ud til private.

Æblefestival

Foreningens største event er årets Æblefestival, som afholdes sidste weekend i uge 41. En festival, som tilbyder foredrag og ekspertbistand om bl.a. dyrkning af æbler, sortsbestemmelse, ciderfremstilling mm, og som efterhånden tiltrækker æbleentusiaster fra hele landet og udlandet, og af fagpersoner bliver kaldt: ”Danmarks største faglige æblefestival.” Der mostes flere tons æbler i løbet af denne weekend og festivalen byder desuden på aktiviteter og smagsoplevelser for alle aldre.