©  Foto:

Nykøbing Mors

Nykøbing byder på mange interessante ferieoplevelser samlet inden for gåafstand. Byen er med sine ca. 9.000 indbyggere hovedstaden på Mors, og dens fortid som industriby og hjemsted for N. A. Christensens Jernstøberi sætter stadig sine spor i byen. Det gamle støberi er i dag indrettet til bibliotek, og støberiets historie kan ses på Dansk Støberimuseum. Herfra er der ikke mange minutters gang til byens statsanerkendte kulturhistoriske museum Dueholm Kloster.

Kunsten sætter også sit præg på Nykøbing. Rundt om i gader, på torve og pladser støder man på skulpturer, der bl.a. er skabt af lokale kunstnere som Erik Heide. En anden kendt kunstner fra Mors er forfatteren Aksel Sandemose, hvis fødehjem stadig findes i Færkenstræde 12. Blandt andre kendte forfattere på Mors kan nævnes Jens Smærup Sørensen og Knud Sørensen.

Året rundt, bortset fra januar, er der skiftende udstillinger af høj kvalitet i Morsø Kunstforenings lokaler, Holmen 7C. I kunstforeningens foyer kan man se et udvalg af foreningens store samling af værker af den kendte fotograf Kirsten Klein, der i mange år har boet på Mors. I og omkring bygningen ses en samling af skulpturer af bl.a. Frede Troelsen, Sigrid Lütken, Erik Heide og Jørgen Lang Petersen.

I Nykøbings centrum summer det af liv, når der hver onsdag i sommerperioden arrangeres ByNight med optræden af kendte kunstnere.

Den livlige gågade binder byen sammen og fører ned til havnen og lystbådehavnen, der er fuld af liv i hele sommerperioden. Hele havneområdet er yderst populært blandt de mange sejlere i Limfjorden.

Anlægget i Østergade er en smuk oase i byen. Samtidig et livligt sted, takket være den moderniserede legeplads. Tidligere en traditionel legeplads – i dag
et motorisk legelandskab, der indbyder til helt nye måder at lege på. Legepladsen blev ombygget i forbindelse med renovering af anlæggets stisystemer.Anlægget ligger tæt på Østerstrand, der er en af øens allerbedste badestrande.

Første weekend i juni inviterer Nykøbing Mors til den populære Skaldyrsfestival, som hvert år trækker flere tusinde gæster til Havnen, hvor de smager på lækkerierne fra Limfjordens store spisekammer. I oktober markeres østerssæsonen med den årlige Østers- & Muslingepremiere, der minder om, at Nykøbing Mors er Danmarks Skaldyrshovedstad.

Fakta:
Indbyggertal: Ca. 9.000
Museer: Dueholm Kloster, Dansk Støberimuseum
Kultur: Limfjordsteatret, Morsø Teater, Musikværket,
Morsø Kunstforening, Morsø Folkebibliotek, Bio Mors
Ældste del af Nykøbing kan sporestilbage til 1200-tallet.