©  Foto:

Venø Rundt - vandring langs Venø's kyster

Venø Rundt er en 20 km natursmuk vandrerute midt i det smukke Limfjordsland. Venø - Limfjordens hjerte - har en mangfoldighed af natur- og kulturelle oplevelser. 

Venø Rundt - vandring langs Venø's kyster

5 km nord for Struer og 256 meter fra fastlandet ligger Venø - Limfjordens hjerte. Navnet henviser til den geologiske udformning af den nordligste del af Venø, som i fugleperspektiv ligner et hjerte.
Efter kun 2½ minuts sejltid med Venø Færgen åbner en mangfoldighed af natur- og kulturelle oplevelser og et kig ind i et ø-samfund på en af Danmarks 27 småøer.

Venø er et resultat af istidens bræer og stenalderhavets brændinger. Det er også grunden til, at Venø er en del af Unesco Geopark Vestjylland.

Tag dig god tid og benyt dig af muligheden for at nærstudere blide dalstrøg mod øst- og vestvendte høje klinter samt øboernes liv på den lille ø.

Se folderen for ruten 

Klik på linket og se folderen for hele ruten, med beskrivelse af stoppestederen og området:  Venø Rundt - vandring langs Venøs kyster

Fakta om ruten

Vandreturen rundt langs kysten er 20 km. Rutens nordligste forløb omkring Klovvig er lukket i fuglenes yngletid fra 1. april til 15. juli. I denne periode er området fredet for at beskytte ynglende fugle. Det er også på denne strækning, at du skal være parat til at smide vandreskoene og vade gennem Klovvigs udmunding. I fuglenes yngletid kan du benytte ruten syd om Klovvig forbi Nørskov.

Alt efter dit tempo skal du afsætte mellem 5 og 8 timer til hele turen.

Det er muligt at vandre dele af ruten:

  • Den nordlige sløjfe nord om Klovvig (tilgængelig fra 16. juli - 30. marts) er 11 km.
  • Den nordlige sløjfe syd om Klovvig er 9 km.
  • Den sydlige sløjfe er 11 km.

Kysten varierer i karakter, og det gør underlaget derfor også. Fra sandstrand til stenede og sumpede områder og i Klovvig gennemskåret af et smalt vandløb. Strandens bredde og vandstanden varierer særligt efter vindforholdene. Efter en periode med vestenvind fyldes Limfjorden med vand fra Vesterhavet, og strandene bliver smalle.

Startsteder

  • A. Vi anbefaler at starte turen fra Venø Havn midt på Venø. Herfra kan du gå ruten som et otte-tal med en nordlig og en sydlig sløjfe. Det giver mulighed for at dele ruten op i to etaper.

Adressen er: Havstokken 3b, 7600 Struer.

  • B. Du kan også vælge at parkere bilen ved færgen på fastlandet og gå hele turen eller nøjes med den sydlige sløjfe. Endelig kan du også leje en cykel ved færgen og cykle op til Venø Havn, hvorfra du kan vælge en af sløjferne.

Adressen er: Kleppen 1, 7600 Struer.

 

Tekst og fotos til hele ruten: Jan Bendix suppleret af Bo Immersen.