©  Foto:

Frilandsmuseet Hjerl Hedes Museumskirke

Træd tilbage i tiden, når du besøger museumskirken på Hjerl Hede. En rekonstruktion af den romanske kirketype.

Museumskirken på Frilandsmuseet Hjerl Hede ved Vinderup er opført som en rekonstruktion af den romanske kirketype, der blev bygget her i landet i 1100-tallet. Som forbillede har man haft Tjørring Kirke nord for Herning.

Kirkeskibets mål er 40 x 25 romerske fod, mens koret måler 19 x 19 romerske fod.

Inspiration fra hele Danmark

Midt på gulvet står en original østjysk døbefont fra 1200-tallet, som er blevet bemalet i stærke farver. Bemalingen med stærke farver er et konstruktionsforsøg fra 1992, ligesom kalkmalerierne fra 1985 er et led i en forsøgsrække med kalkmalerier.

Motiverne til kalkmalerierne er hentet fra Råsted Kirke ved Randers. På alterbordet står et par stager fra Visby samt en kristusfigur, der er en kopi af et krucifiks i Åby Kirke.

Kirkens klokke er en afstøbning af Danmarks ældste klokke, som findes i Smollerup. Kirken ligger på Frilandsmuseet Hjerl Hede og kan besøges i museets åbningstider. På lukkedage er det ikke muligt at komme ind i kirken, men for 40 kr. kan man få lov til at gå en tur i museet og betragte kirken og alle de andre bygninger udefra.

Den gamle landsby på heden

Frilandsmuseet Hjerl Hede er en bygningssamling af små kulturmiljøer, hvor man kan gå på opdagelse i regionale variationer af byggeskik. Blandt andet har museet også Jyllands ældst kendte bondegård, Vinkelgården.

I højsæsonen, i sommerferien og til jul, er museet levendegjort med mere end 100 personer, som arbejder i huse og værksteder. Året rundt er der skiftende aktiviteter på museet.

Planlæg dit besøg

Hjerl Hede ligger på den jyske hede lidt uden for byen, Vinderup. Museet er let tilgængeligt i bil, autocamper og bus. Der er gode, gratis parkeringsfaciliteter og tre Pintrip-pladser til autocampere. Hjerl Hede ligger blot en times kørsel fra Vesterhavet og et kvarters kørsel fra Limfjorden.

Restaurant Skyttegaarden ligger inde på museets område, og her kan I købe klassiske danske retter, gammeldags isvafler og meget mere. Restauranten følger museets åbningstider.