I Destination Limfjorden findes der masser af skjulte skatte fra fortiden

19.1.2022
Foto: Jakob Lerche

I det ældgammel moler på Nordmors kan der findes flere spor fra fortiden. Sidste år i oktober fandt man fossilfuglen, som er omkring 55 millioner år gammel. Nu er en amerikansk fuglekspert Grace Museer fra University og Texas kommet til Mors, hvor hun skal besøge Fossil- og Molermuseet.

Det helt unikke ved fundet af fossilfuglen er, at den er hel komplet med hoved, ben, næb og kløer. Det er en mindre fugl, som blot var en af flere fantastiske fund, dog var fuglen det største fund ved udgravningen. Under udgravningen ved Ejerslev er der også fundet stimer af guldlaks, makrelfisk og forskellige insekter, så der kom mange nye skjulte skatte frem fortiden. 

Destination Limfjorden er det område i Danmark, hvor der suverænt er fundet flest og mest intakte Danskræfund. Flere af disse er udstillet på Fossil og Molermuseet. Derfor var Grace på museet for at se samlingen af fugle fra moleret. Her fik hun i samme omgang muligheden for at se nærmere på det nyeste fund. Ifølge Grace undersøgelser, så vidste det sig, at der var tale om en lille sangfugl, som er på størrelse med en gråspurv. 

Destinationsdirektøren Kristina Lehmann Schjøtt fortæller. ”Vi har så meget spændende og flot natur her i området, hvor vores unikke moler områder helt klar er en top attraktion, hvor de besøgende kan komme helt tæt på områdets skjulte skatte.”

Det er dog ikke kun fugleeksperter som Grace, der kan gå på jagt i molergraverne, da de er åben for alle interesserede. På Fossil og Molermuseet udlejes der små hammer, hvor dem der har lyst, kan få det helt rigtige værktøj, når den indre arkæolog skal findes frem i de historiske molergrave. Der kan findes flere informationer omkring aktiviteter på Fossil og Molermuseet gennem linket: Forside (museummors.dk)

”Udover de spændende molergrave, så kan man også tage på en vandretur på de formidable molerklinter ved Hanklit på Mors, og Knudeklint på Fur, som ligger i nærheden af molergraverne. Her kan aksen fra fortidens vulkanudbrud, som tegner sig med sorte striber i det lyse moler opleves. Begge disse molerklinter står også som kandidater til UNESCO’S verdensarv.” fortæller destinationsdirektøren Kristina Lehmann Schjøtt.
 

For nærmere information