©  Foto:

Salling Natursti - 29,4 km

Salling Natursti (Cykel- og vandresti)

Længde: 29,4 km
Ingen markering

Tag en vandre- eller cykeltur ad Salling Natursti, som følger den tidligere jernbanelinje mellem Skive og Glyngøre. Salling Natursti, der er belagt med stenmel, er en del af den Nationale Cykelrute 2 (Hanstholm-København). Banen blev nedlagt efter åbningen af Sallingsundbroen i 1978. 


Naturstien, der er 29 kilometer lang, er anlagt på den tidligere Skive-Glyngøre-bane, også kaldet Sallingbanen. Banen blev indviet den 15. maj 1884. Den havde egentlig endestation i Nykøbing Mors, for der var jernbanefærgeforbindelse fra Glyngøre station til Nykøbing Mors. Det var især morsingboerne, der ønskede jernbanen, men den fik også stor betydning for Salling. Banen skabte nemlig grundlaget for stationsbyerne Lyby, Jebjerg, Roslev, Durup og Glyngøre, der voksede op ved banens holdepladser. I stationsbyerne opstod der hurtigt et rigt erhvervsliv med mange forretninger og håndværksvirksomheder.

I midten af 1960’erne blev banens skæbne beseglet, da det blev besluttet, at den kommende Sallingsundbro kun skulle være en bilbro. Den 22. maj 1971 blev persontrafikken indstillet. Godstrafikken blev indstillet i 1979, og banen lå ubenyttet hen til august 1986, hvor etableringen af naturstien startede.

Anlæggelsen af naturstien er udført som et fælleskommunalt beskæftigelsesprojekt under ledelse af det gamle Viborg Amt og finansieret ved salg af skinner og sveller fra banen. Langs naturstien står der km-sten i rød-hvide farver, der angiver afstanden målt fra Skive Banegård. Der er på strækningen anlagt i alt 6 rastepladser med borde og bænke. Undervejs på stien er der opsat kortborde med turistinformation. Stien starter ved Skive Banegård.