Dark sky - med og uden kamera

You have to be here to believe

Foto: Ruslan Merzlyakov

Kan man virkelig se Mælkevejen med det blotte øje? Eller opleve Nordlys i Danmark? Vi hører desværre tit, at mennesket ikke kan opleve nogen af disse fascinerende fænomener herhjemme. Men det er langt fra at være sandheden!

Det er meget vigtigt, at man tager hen til et sted, hvor ingen gadelamper generer dit øje. Derudover, en mørk horisont er lige så vigtig, for ellers vil lysforureningen blokere for den mørke nattehimmel. Der findes adskillige hjemmesider, hvor man kan tjekke et lysforureningskort til at finde et mørkt område – og vi har endda gjort en guide klar med 8 fascinerende stjernespots ved Limfjorden. Hvis du følger de to steps, er du godt på vej til at få en uforglemmelig mørkeoplevelse.

Nattesyn spiller hovedrollen i, hvor meget man egentlig kan se af lys i mørke omgivelser. Giver du øjnene minimum 10 minutter, vil du se Mælkevejens lyse spor slå igennem himlen. Hvis du lægger dig ned og kigger op, vil du en halv timers tid senere ikke længere kunne sige, hvad der fylder mest på nattehimlen – er det stjernerne eller mørket?

Når det kommer til Nordlyset, så handler det om fænomenets lysstyrke og type. Siden Danmark ligger relativt langt fra den hyppige Nordlysaktivitet, skal der en lille solstorm til, før man kan opleve det herhjemme. For at kunne se Nordlyset i farver, forestil dig da følgende: du er ude på landet, når det er mørkt, stjernerne lyser og ude i horisonten, er der nogle få gadelamper. Man kan ikke se farverne af træerne eller landskabet, dog kan man tydeligt se at lamperne er gule – hvordan kan det være? Og svaret er ikke raketvidenskab. At der skal en vis mængde lys til for menneskeøjet kan se farver. Typisk her i landet ser vi Nordlys, som en meget lys hvid sky, dog når højtladede solpartikler bliver fanget i atmosfæren og spreder sig til Sydnorge, vil man tydeligt se lyssøjler farvet i lilla. Heldigvis, er den nye colcyklus netop begyndt, som betyder, at vores sol er meget aktiv, og når dens aktivitet er rettet mod vores planet – ser vi Nordlys i Danmark.

Blandt andet, ved hjælp af lang lukkertid, har kameraet mulighed til at efterligne menneskeøjets evne til at se bedre i mørket. Og det er nemlig her, hvor man får en ægte WOW-oplevelse! Ved at bruge sit kamera eller smartphone med en eksponering på flere sekunder, vil man hurtigt blive overrasket over, hvor mange detaljer og farver der gemmer sig oppe i himlen. Det er ikke en hemmelighed, at en kamerasensor kan være flere tusinde gange mere lysfølsomt end vores øjne, og med den lange eksponeringstid, har man netop mulighed for at se det ”usynlige”.

Og det er langt fra det hele. Så tag en tur under den mørke stjernehimmel ved Limfjorden og opdag nattehimlens hemmeligheder uanset om det er med et kamera eller ej.

 

You have to be here to believe

Nedenunder kan du se vores repræsentation af hvordan nattehimlen ser ud med det blotte øje kontra samme scene taget med lang eksponering. Bemærk, at scenerne præsenteret her er fra Mors, som betyder at man vil se nattehimlen på forskellige måder, alt efter hvor meget lysforurening der er i området. Samtidigt, en repræsentation af scenen set med det blotte øje er skabt på en lysende skærm, som kan vise billedet på forskellige måde pga. den varierede lysstyrke og indstillede farver.

Mælkevejen med blotte øje - dark sky

Foto:Ruslan Merzlyakov

Nordlys med blotte øje - dark sky

Foto:Ruslan Merzlyakov